Wat is osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze, die het lichaam als een geheel ziet en die naar balans streeft.


Een gezond lichaam is normaal gesproken in staat deze balans zelf in stand te houden.
Maar soms, om welke reden dan ook, kan de balans dusdanig verstoord raken, dat het lichaam niet meer in staat is dit te corrigeren en dus moet compenseren. Denk hierbij  aan een val,  aan vastliggen of b.v. na een periode van ziek zijn. 
Dit gebeurt altijd in een keten. Raakt één schakel uit balans dan trekt deze de volgende mee.
Vanuit de osteopathie ben je op zoek naar die verstoorde ketens en de primaire schakel. Je kijkt dus naar het lichaam als geheel, als een totaliteit.

De osteopathie kent 3 systemen.
Het pariëtale systeem, het viscerale systeem en het cranio-sacrale systeem. Deze systemen kennen een zekere mate van bewegelijkheid t.o.v. de ruimte en t.o.v. elkaar.

parietale systeem

Het pariëtale systeem

Dit systeem bestaat uit spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. Vooral de wervelkolom, bestaande uit allemaal kleine gewrichten, leent zich voor het ontwikkelen van blokkades. Met ver strekkende gevolgen, omdat tussen al die wervels zenuwen van het ruggenmerg uittreden, om het daarbij behorende segment( spieren, bloedvaten, botten, huid , organen etc.) van informatie te voorzien. Door een blokkade ontstaan er klachten en daardoor ontstaan symptomen (klachten) in het daarbij behorende segment van die wervel. Dus naast een spierprobleem kan er ook sprake zijn van een pijnlijk gewricht, maar ook van een stuk huid dat doof of juist overgevoelig is, precies volgens de legpuzzel van het segment van die wervel. Een blokkade van één wervel komt bijna niet voor. De hele keten gaat meedoen. Dus op meerdere niveaus, bij meerdere daar bijbehorende segmenten, waardoor er altijd overlap is. Oftewel osteopathisch puzzelen.

viscerale systeem

Het viscerale systeem

Dit systeem omvat alle organen. De organen worden voor een deel aangestuurd door de uittredende zenuwen van de wervelkolom volgens een bepaald schema. Door een blokkade van een wervel kan het paard problemen krijgen van het daarbij behorende orgaan, maar vise versa kan ook. Door een orgaanstoornis kan/kunnen de bijbehorende wervel(s) geblokkeerd raken. Denk bijvoorbeeld aan een maagklacht. Deze kan een blokkade in de wervelkolom geven in de regio onder het zadel, hetgeen zich kan uitten in singelproblemen en zadelnijd.

cranio-sacrale systeem

Het cranio-sacrale systeem

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies,dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Ook hier is een bepaalde mate van bewegelijkheid nodig om optimaal te kunnen functioneren.