Fysiotherapie bij gezelschapsdieren
Uw dier leidt een actief leven, vol energie en beweging. Echter, het kan voorkomen dat uw dier te maken krijgt met een verminderd vermogen tot bewegen ten gevolge van bijvoorbeeld artrose, een hernia, ouderdom, een blessure of het herstelproces na een operatie.
Bovenstaande klachten zijn ook bij mensen aan de orde van de dag. Zij worden dan doorverwezen naar de fysiotherapeut voor behandeling en advies. Dieren zitten anatomisch gezien hetzelfde in elkaar als mensen en kunnen dezelfde problemen hebben. Het is dus helemaal niet raar dat ook zij worden doorverwezen voor behandeling en advies naar de fysiotherapeut.
Honden hebben te maken met herhaalde piekbelastingen waardoor ze vatbaar zijn voor blessures. Deze ontstaan wanneer de belasting en belastbaarheid niet meer in evenwicht met elkaar zijn.
Revalidatie
De dierenfysiotherapeut is vooral ook gespecialiseerd in revalideren. Door verbeterde technieken en mogelijkheden binnen de orthopedie, zijn de mogelijkheden van operaties -zoals al langer bekend bij mensen- nu ook mogelijk bij dieren. Denk hierbij aan nieuwe kruisbanden, rugoperaties en de bekkenkanteling bij heupdysplasie.
Ik werk nauw samen met de orthopedische chirurgen van verschillende praktijken, waaronder Dierenkliniek Hellendoorn.
Na een orthopedische operatie (bv een kruisbandoperatie) volgt er standaard een consult fysiotherapie. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de belasting, belastbaarheid en de verwachte revalidatietermijn. Ook zal de belangrijke rol van de eigenaar tijdens het revalidatieproces uitvoerig besproken worden.
Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie bij paarden.